Gode surdeigspitabrød
Er for tiden på familiebesøk i Bergen og i går hadde vi litt familiebursdagsfeiring for «junibursdagsbarna».
Det ble enkelt og greit burger, men for å gjøre litt mer ut av det, så bakte vi surdegispitabrød etter oppskrift fra boka til Julianne Lyngstad, «Tarmstyrkende».
En veldig bra bok med mange gode oppskrifter, anbefales!
Pitabrødene ble bra og det var en god deig å jobbe med. Nå hadde vi ikke fint speltmel, så vi brukte en blanding av sammalt spelt og vanlig hvetemel. Det gikk også helt fint.
Oppskrift surdeigspitabrød etter Julianne Lyngstad
PS. Husk å ta ut surdeigsstarteren fra kjøleskapet, mat den og la den stå på kjøkkenbenken noen timer før du skal bake. Da er det mer futt i den.
Har du ikke surdegisstarter, så kan du lage den selv, se her>>
Eller spør en baker om å få litt starter (f.eks. hos Godt Brød)
Ingredienser til 8 pitabrød
- 2 dl melk
- 1 dl vann
- 2 ss surdeigsstarter
- 1 ts salt
- 1 ss olivenolje
- 450 g speltmel (gjerne blanding av sammalt og fint)
Fremgangsmåte
- Bland sammen alt utenom speltmelet i en bolle (gjerne kjøkkenmaskin)
- Ha i speltmelet og rør/kna til det blir en smidig deig
- La stå i romtemperatur i 8-12 timer, tildekket med plast og håndkle
Utbaking og steking
- Sett stekovnen på 250 grader med stekebrettet inni ovnen, den blir som en pizzastein
- Ha litt mel på bakebenken og ha deigen på benken
- Elt den litt og form den til en pølse som du deler opp i 8 ca like store biter
- Form dem til boller og ha de 8 bollene fordelt på to bakepapirark (4 boller på hvert ark)
- La heve i 10 minutt og kjevle ut til til ca 1 cm tykke, runde pitabrød
- Ha bakepapiret med bollene på stekebrettet og stek i ovnen i 5-6 minutter, følg med!
- Stek en runde av gangen
- Kjøl ned på rist
Supert til matpakka, frokost, lunsj, burger o.l. ❤