Mensen – en plage eller ressurs?
I anledning den internasjonale mensdagen i dag, 28. mai, så vil jeg dele litt mine tanker rundt det å ha mensen. Fikk faktisk mensen i dag, så det var jo fin timing 😀
Kvinner synes fremdeles det er vanskelig å være åpen rundt det å ha mensen
En undersøkelse gjort av Care Norge i fjor, viser at norske kvinner fremdeles synes det er vanskelig å snakke om det å ha mensen. Skal innrømme at jeg selv også synes det!
Nesten 70 % av de spurte svarte at de skjuler bind/tampong når de tar den ut av veska (guilty).
60 % føler at de må «ta seg sammen» når de har mensen (det er vel noe de fleste av oss har kjent på?).
Min opplevelse av mensen opp gjennom årene
Selv har jeg sett på mensen som en plage helt frem til de siste to årene..
Husker veldig godt første gang jeg fikk mensen, husker ikke helt hvor gammel jeg var da. Kanskje 12 år. Jeg syntes det var helt krise.. Syntes det var flaut og ekkelt, og var i grunnen ganske lei meg! Det var ingen god opplevelse, og det var liksom ikke noe vi snakket noe om hjemme heller den gangen.
Har syntes mensen har vært flaut, plagsomt og ekkelt siden.
Gikk på p-piller og plaster noen år, men følte meg ikke noe bra med det, selv om det ble mindre mens. Siden midten av 20 årene har jeg vært uten og avfunnet meg med at denne månedlige «plagen» må man bare leve med.
Mensen endret seg etter utbrenthet i 2016
Har alltid hatt mensen i mange dager, sånn ca 7 dager. Ikke så mye hele tiden, det er verst andre dagen. Men etter at jeg ble utbrent ble mensen veldig mye kraftigere på dag 2. Altså, det ble snakk om skifte bind hver halvtime til time i perioder! Det kunne fosse, med klumper (sorry detaljene, men kanskje flere som opplever dette her..)! Herlighet, det var jo hvert fall flaut! Og slitsomt! Og ekkelt!
Heldigvis var det bare på dag 2 det var sånn. Vet at det finnes kvinner som har det sånn i dagevis og kan ende opp med jernmangel og anemi..
Etter at jeg har satt meg mer inn i kvinnesyklusen de siste to årene, så har mensen endret seg noe. Dette kommer jeg tilbake til lenger ned.
Hvorfor er mensen så skambelagt og flaut?
Det er mange grunner til dette. Men i de fleste samfunn og kulturer, så har kvinner og mens vært noe man ikke skulle snakke om, og det skulle gjemmes bort.
Den opplæringen jeg fikk, var stort sett det vi lærte på skolen. Og det var og er vel fremdeles veldig klinisk informasjon.
Det har aldri vært noe snakk om å ta hensyn til kvinnen når hun har mensen. Du skal helst bare drive på som vanlig og late som ingenting. Ta noe smertestillende, stappe inn en tampong og kjøre på.
Og dette er merkelig, for man vet jo at mensen kan være en belastning for kvinnen.
Ofte presterer man dårligere på trening, man er mer trøtt og sliten, mer innadvendt, og har gjerne smerter og kramper. Også skal man bare kjøre på?
Hvorfor skal det ikke være greit å ta hensyn til dette? Kroppen sier jo i fra?
Men det er vel det som er et generelt symptom i dette samfunnet, at vi ikke skal lytte til kroppen. Vi skal bare ta oss sammen, ta noe smertestillende og kjøre på videre?
Kan dette være noe av grunnen til at det er flest kvinner som blir syke? Flest kvinner som får autoimmunesykdommer, som blir uføre? At flere kvinner har problemer med fertiliteten? Mer PCOS?
Dette er bare tanker fra meg og jeg bare spør. Har ikke undersøkt om det er forsket noe på dette, så det må jeg faktisk se på.
Noe annet å tenke på: Er det respektfullt/likeverd overfor kvinnen å ikke skulle ta hensyn til egen kropp, syklus og mens? Ville vi hatt bedre helse om vi kunne ha tatt hensyn til dette?
Mensen som en ressurs? – Ja, det er mulig!
For to år siden begynte jeg på videreutdanning i yogaterapi. Et tema vi lærer mer om der er kvinnehelse og kvinnens syklus. Dette var et helt nytt vindu for meg – kan man virkelig se på mensen, se på syklus som en ressurs?
Og ja, man kan faktisk det.
Å være kvinne og ha en syklus, det betyr jo faktisk at vi i utgangspunktet har evnen til å skape barn. Hvilken kraft er det vel ikke i det!
Å leve i tråd med syklusen betyr at du lytter mer til din egen kropp, din egen kraft og deg selv. Hvor empowering er vel ikke det!
De indre sesongene – vår månedlige kvinnesyklus
Billedlig sett, så kan vi beskrive de ulike fasene i syklusen etter årstidene.
Vinter – 1. til ca 5 dag – mensen
Den dagen du får mensen er første dag i syklusen. Spotting dagene før teller ikke, dette er faktisk rester fra forrige mens (noe jeg nylig lærte :D). Det er vanlig å kjenne seg trøtt, slapp og mer innadvent. Litt som at vi vil gå i hi. Det er selvfølgelig store individuelle forskjeller her, men om du føler for å ta det med ro og være litt mindre sosial, så er det helt i orden!
Dette er også fasen hvor vi kan oppnå den dypeste kontakten med oss selv. Fasen hvor vi er på det mest intuitive. Spennende ikke sant! Så i stedet for å bare kjøre på som vanlig, se om du kan ta det litt roligere neste gang. Planlegge litt mindre og sette av tid til deg selv. Gå rolige turer, høre på guidede avspenninger, gjøre restorative yoga.
Det er sjelden mulig å melde seg helt ut av samfunnet disse dagene, men om du bare kan sette av litt mer tid til deg selv enn du pleier kan gjøre en forskjell. Hvordan du tar vare på deg selv disse dagene, kan muligens påvirke resten av syklusen. Det er jo interessant å teste det ut 😀
Er du en av de som blir veldig dårlig under mens, så har du ikke så mye annet valg enn å ta det med ro. Se om du kan anerkjenne dette i stedet for å jobbe i mot det <3 Dårlig samvittighet og negative tanker rundt disse utfordringene er ikke uvanlig, men gagner sjelden den allerede belastningen du går gjennom. Om du orker, så kan kanskje restorativ yoga og guidede avspenninger lindre noe.
Forslag til restorative yogastillinger under mensen (nr 3 gjøres på begge sider). Gjør en eller flere og vær i stillingen i 3-8 minutter. Kjenn at du ligger ordentlig komfortabelt og at du har total støtte. I restorative skal du faktisk ikke kjenne på noe strekk. Det skal bare kjennes 110% godt og avslappende ut. Kjenner du en liten klump eller noe som forstyrrer, juster med en gang – det blir nemlig ikke bedre 😉
Vår – dag 6 til 11 – før eggløsning
Nå begynner du gjerne kjenne at energien vender tilbake. Du føler deg kreativ og klar til å komme i gang med livet igjen, være sosial! Samtidig så er du gjerne litt sårbar enda, for du har akkurat kommet ut av «hiet».
Det kan være lurt å holde litt igjen, selv om du kjenner at du bare vil stå på nå som energien og humøret er tilbake! Klarer du å holde litt igjen og ta vare på deg selv, så har du gjerne igjen for dette senere i syklusen. Kanskje pmsen blir litt lettere, kanskje mensen blir litt lettere. Alt er en balanse:)
Sommer – dag 12 til 13 – eggløsning
Her føler du deg gjerne på det beste! Utadvendt, selvsikker, sexy, ståpå-humør – alt det gode 😀 Kanskje det er her du føler deg som din beste versjon? Dette er også individuelt, vi kan trives best i ulike faser, men ikke uvanlig at man føler seg på topp her. Du tar alt på strak arm og er der for de rundt deg uten problem.
Høst – dag 20 til 27 – dagene før mens – pms
Hormonene stuper og det gjør ofte også humøret. Du kjenner gjerne at du blir lettere irritert, er mer trøtt og ikke like sosial. Dette er en bra ting. Etter å ha vært «på» og tilstede for alle andre, trenger du nå å lande litt og ta vare på deg selv igjen. For vi kan ikke være på hele tiden, da blir vi utslitt, både fysisk og mentalt. Så egentlig hjelper hormonene oss her, hvis vi bare lytter 🙂
En utfordring i denne perioden er at de negative tankene om oss selv gjerne blir forsterket i denne perioden. Se om du kan møte disse tankene med mer nysgjerrighet og vennlighet neste gang. Det er lettere sagt enn gjort, men med trening blir det som oftest enklere.
Skriv gjerne tankene ned om du får tak på noen av dem. Og spør deg selv, stemmer dette? Er det noe i det? Ligger det noen hint her om ting som bør endres på, eller er det usannheter? Vi skal nemlig ikke tro alle tankene vi har – for de er bare tanker 🙂
Er du plaget med nedstemthet i denne perioden, er et tips å høre på guidede avspenninger og meditasjoner. Også her kan det hjelpe å skrive ned ting. Det er noe med å få det ut av hodet og ned på papiret.
Det kan fremdeles gjøre godt å trene aktivt her. Det frigjør de gode endorfinene som gjør at vi føler oss bra. Men om du kjenner at du trenger å roe ned, så lytt til det.
Får du kommentarer på om du er i pms eller at partner klager på pms humøret ditt, så tenk at det er greit! Ofte tar vi det som kritikk, men det er jo et faktum at vi blir påvirket av hormonendringene, så hvorfor ikke bruke det som en forklaring. Det er ikke noe vi trenger å undertrykke, for det er jo sånn!
Så er det selvsagt ikke en unnskyldning til å være ufin mot andre, men da er man jo gjerne mer bevisst på det 🙂 Også kan man jo si, du beklager at jeg var litt skarp, det er bare pms og jeg er litt i ulage.
Jeg synes det er helt ok!
Min kjære har blitt veldig flink til å sjekke kalenderen når jeg er litt mer på hugget, så vi har fått en ganske morsom greie på det – og det synes jeg er helt topp.
Skriv syklusdagbok og bli bedre kjent med deg selv!
Jeg har gjort dette selv, og det er ganske interessant. Det viktigste er at jeg har blitt bedre kjent med meg selv og min kropp. Hvordan de ulike fasene er kan variere fra måned til måned, og det henger ofte sammen med hvordan jeg har tatt vare på meg selv og hvor travelt det har vært.
Jeg har fått et mye bedre forhold til mensen, særlig det siste året. Setter liksom mer pris på både den og resten av syklusen. Og jeg har blitt flinkere til å ta hensyn til kroppen i de ulike fasene, kjenner at det gjør godt. Ikke hele tiden kjempe i mot, men bare go with the flow 🙂
Ikke alltid like lett, men gjør så godt man kan 🙂
Mensen har også endret seg det siste året, blødningene er stort sett litt lettere. Har jeg en større blødning, så har det ofte vært relatert til en større stressbelastning i løpet av syklusen. Det er ganske interessant.
PMS har jeg enda, men ved å være mer bevisst på den, så er det lettere å møte den og håndtere den. Hvordan pms bemerker seg svinger også. Noen ganger er det mer en nedstemthet rundt det, andre ganger er jeg bare mer følsom og blir (enda) lettere rørt.
Hva tenker du rundt dette?
Synes du det høres veldig fjernt ut? Eller er det noe som resonnerer med deg?
Er du en som er veldig plaget med pms og mens, eller sliter med uregelmessig mens eller ikke har det i det hele tatt, så er det gjerne verdt å kikke inn på.
Du skal selvfølgelig først snakke med legen din og se hva dere kommer frem til der, men jeg tenker at det å se mens og syklus fra denne vinkelen kan være en god tilleggsstøtte og ressurs.
Anbefalt lesing – om du synes dette er spennende og vil lære mer
Å se på mensen og syklusen på denne måten er en helt annen tilnærming enn vi er vant med og opplært til.
Men om du kjenner at dette resonnerer med deg og det er noe du vil lære mer om, så kan jeg anbefale bøkene til Alexandra Pope, Wild Power; discover the magic of your menstrual cycle and awaken the feminine path to power og The Wild Genie: the healing power of menstruation.
Det finnes også mange andre bøker på temaet, så søk litt rundt og les det som du tiltrekkes av 🙂
Jeg er veldig glad for å ha fått et bedre forhold til min syklus og det å leve mer i tråd med en.
Og jeg skal gjøre det jeg kan for at min datter får et godt forhold til sin syklus og de endringene som kommer der, når tiden er inne for det.
Kvinner uten tilgang på sanitærprodukter
Ja, det er dessverre mange fattige kvinner som ikke har tilgang til dette. Det er fremdeles også samfunn der jenter og kvinner med mensen blir eksludert fra resten av familien og samfunnet under mensen. De blir sett på som urene.. Dette er veldig trist og ille at det fremdeles er slik i 2022.
Det er viktig at det snakkes om og det er heldigvis hjelpeorganisasjoner som har fokus på dette.
Tenk å måtte bruke mose og sand som bind! Og i tillegg bli forvist vekk.. Jeg kan ikke forestille meg det en gang!
Ser at Plan Norge har et opplegg rundt dette, og det er sikkert flere andre også, om du vil bidra med noe støtte.
Er ekstremt takknemlig for at jeg er kvinne i Norge og har tilgang og råd til det jeg trenger.
Ble et lengre innlegg dette, og likevel bare skrapet litt på overflaten av et stort tema.
Kommenter gjerne hva du tenker rundt dette temaet <3