Perimenopause – dette bør du vite når du er 35+
Plutselige angstanfall, hjernetåke og dårligere søvn er noen klassiske symptomer på perimenopause. Men hva er egentlig perimenopause og hvordan kan du gjøre denne fasen mer behagelig?
Perimenopause – oppløpet til menopause/overgangsalderen
Skrekk og gru tenker du kanskje – overgangsalderen! Det vil jeg IKKE tenke på enda!
Nei, det skjønner jeg godt. Det er spesielt å tenke på at man nærmer seg den delen av livet, selv om det kanskje er 10-15 år til enda. Men tiden går fort!
Og endringer i kroppen og hormonene kan faktisk begynne så tidlig som 15 år før du faktisk er i overgangsalderen. Dette hører vi altfor lite om.
Så hva er egentlig perimenopause og menopause?
- Perimenopause er den fasen i livet der kroppen begynner å forberede seg på menopause/overgangsalderen.
- Denne fasen kan starte 10-15 år før du faktisk er i overgangsalderen
- Hormonene, særlig østrogen og progesteron begynner å svinge, og dette kan gi ulike symptomer.
Noen vanlige symptomer:- dårligere søvn
- plutselig angst og angstanfall ut av intet
- hjernetåke
- sterkere pms og mer følsom (begynner letere å gråte for den minste ting)
- sterkere/mindre blødninger og uregelmessige blødninger
- mindre sexlyst
- smerter i muskler og ledd
- I tidlig fase er det sjelden legen klarer å få målt disse hormonene og se at det er noen endringer, da endringene er små og svinger gjennom dagen. Til og med fra time til time! Likevel kan man oppleve symptomer.
- Er du i slutten av 30 årene, tidlig 40 årene, vil legen mest sannsynlig mene at det ikke har noe med perimenopause gjøre. Det er selvsagt superviktig å utelukke andre ting! Men dersom legen ikke finner noe galt, så kan det tenkes at det er hormonene som har begynt å svinge litt.
Med andre ord er det mange flere ting man kan oppleve enn de klassiske hetetoktene!
- Denne fasen kan starte 10-15 år før du faktisk er i overgangsalderen
- Menopause/overgangsalderen – da har man vært uten menstruasjon i 12 måneder og er offisielt kommet i overgangsalderen.
- Hetetoktene og andre plager vil etterhvert gi seg, det er individuelt hvor lang tid dette tar. Noen merker bedring ganske raskt, andre trenger lengre tid
- Både i menopause og postmenopause (årene etter at vi er kommet i overgangsalderen) er vi kvinner mer utsatt for benskjørhet og hjerte-karsykdommer, p.g.a. mindre østrogenproduksjon
- Vi mister også årlig opp mot 1% muskelmasse! (starter allerede i 40 årene..)
- Tørre slimhinner i skjeden og urinlekkasje er også ganske vanlig
3 ting du selv kan gjøre for en «smoothere» perimenopause og menopause
Selv om det kan virke skremmende med perimenopause og og menopause, så er det ikke bare sorgen.
Denne perioden er en overgang til en ny fase i livet.
En fase der vi kan oppleve mer frihet;
Vi trenger ikke å bekymre oss for månedlige blødninger lenger, vi trenger ikke å bekymre oss for å bli gravid når vi har sex. En god del kvinner melder om et bedre sexliv etter overgangsalderen, rett og slett fordi de bekymrer seg mindre.
Har du barn, er disse gjerne flyttet ut og du får mer tid til å pleie vennskap og hobbyer. Kanskje du har lyst til å lære noe nytt, og til og med bytte karriere?
Det er også vanlig å kjenne på mer ro i seg selv, at man lander og ikke tar alt så alvorlig lenger.
Det er altså mange positive ting i denne fasen også, og for å møte den på best mulig måte kan du ha fokus på følgende:
- Gi deg selv næringsrik og blodsukkerstabil mat. Det betyr å ha fokus på å lage mest mulig mat fra bunnen, være raus med gode fettkilder (meierismør, kokosolje og extra virgin olivenolje), ha et godt inntak av fullverdig protein – dette hjelper på å bevare muskelmassen, og gode karbohydratkilder som frukt, grønt, grove kornprodukter (så sant du tåler dette), poteter og ris.
Begrense inntaket av koffein og alkohol. - Stress ned!
Ingen tvil om at 40 årene kan være en stressende periode i livet. Svært mange blir utbrente i denne perioden eller opplever å få ulike plager, også autoimmune sykdommer.
Du har kanskje barn, en krevende jobb, partner og gjerne foreldre som trenger ekstra hjelp. Da er det utfordrende å prioritere seg selv uten dårlig samvittighet. Men det er nettopp dette som gjerne skal til.
Det betyr ikke at du må reise på en måneds retreat i India (har du dog mulighet, så gjør gjerne det ;D). Men selv små ting kan hjelpe. Det å stoppe opp i løpet av dagen og puste rolig. Høre på en guidet avspenning i 15 minutt, gjør rolig yoga i 15-20 min før du skal legge deg.
- Fysisk aktivitet
Ja, vi kommer ikke unna denne 😉 Litt styrketrening for å bevare muskelmasse og styrke skjelettet er viktig i denne perioden. Gå tur, power walks og fjellturer er også topp. Dansing, svømming er også fine aktiviteter. Finn noe du liker, da er det lettere å få det gjort også.
Yogaformer som Power yoga, Vinyasa og Hatha yoga er også fine aktiviteter for både styrke og puls.
Også er det disse hverdagsaktivitetene da, gå til bussen, ta trappene, støvsuge, vaske gulvet, drive i hagen o.l. – alle monner drar 🙂
Håper dette har vært nyttig – det vil komme flere innlegg om temaet fremover!