Oppskrift på superenkle surdeigsrundstykker
Jeg har gått og tenkt en stund på at jeg ville lage noen surdeigsrundstykker, men de oppskriftene jeg har funnet har sett så kompliserte ut! Og jeg liker det jo enkelt..
Så bladde jeg litt i Gry Hammers bok Fermentering, og der var det en oppskrift på glutenfrie surdeigsrundstykker.
Den var veldig enkel, så jeg tenkte at denne må da kunne brukes med vanlig mel også?
Det ble derfor testing, testing 😉 Resultatet ble bra og selv småfrøkna likte rundstykkene!
Eltefrie surdeigsrundstykker
Denne deigen skal kun blandes sammen og ikke eltes. Rundstykkene lages ved å bruke en spiseskje dyppet i vann.
Ingredienser
- 0,5 dl surdeigsstarter
- 1 liter lunkent vann
- 1 ss salt
- 6 dl havregryn
- 300 g sammalt hvete, gjerne økologisk (f.eks. fra Coop)
- 450 g finmalt hvete, gjerne økologisk (f.eks. fra Coop)
Fremgangsmåte
- Ha surdeigsstarteren og saltet i en stor bolle og bland det ut i det lunkne vannet
- Ha i havregrynene og alt melet
- Bland godt sammen og dekk til bollen (jeg pleier å bruke plastfolie)
- Sett til heving i 8-12 timer på et lunt sted (f.eks. badet)
- Finn frem 3 stekebrett som dekkes med bakepapir
- Rundstykkene lages med en spiseskje som dyppes i vann
- Varm stekovnen til 200 grader og stek deretter rundstykkene i 15-25 minutter
Hvor lenge avhenger av størrelsen på rundstykkene og stekovnen, så følg med! Stekes de for lenge, blir skorpen hard. - Avkjøles på rist